Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Menetys ja muisto

19.05.2019Klo:10.00-31.08.2020Klo:17.00

4€ - 17€

Suomen sodissa 1939-1945 kuoli yli 90 000 sotilasta. Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut maa, joka pyrki suunnitelmallisesti saamaan kaatuneet sotilaansa kotiseudun hautoihin. Tietoisuus kotiin pääsystä antoi sotilaille rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Sankarihautajaisia vietettiin sotien aikana joka pitäjässä.

Sodan väkivallan ja tuskien keskellä sotilaspapit pyrkivät pitämään yllä toivoa ja uskoa. Uskonto tarjosi rauhaa ja lievitti pelkoa ja kärsimystä. Toisaalta yhteisöllinen suru toimi isänmaallisen hengen vahvistajana varsinkin talvisodan aikana. Sotien jälkeen jäljelle jäi kaipaus, joka monissa perheissä ulottuu nykypäivään asti. Sodissa kaatuneita ja kadonneita kaivataan ja muistetaan edelleen, ja työ rajan taakse jääneiden sankarivainajien tuomiseksi kotimaan multiin jatkuu.

Menetys ja muisto -näyttely on Museo Militarian panos talvisodan 80-vuotismuistovuoden viettoon. Sotilaspappien työ, sotilaiden suhtautuminen uskontoon ja kuolemaan, aseveljien kaatumiset, pelkotilat sekä taistelut esitetään näyttelyssä arkistolähteiden ja muistelmien valossa. Sotaorpojen tarinat avaavat museokävijälle näkymän sodan jälkeiseen elämään ilman isää.

Näyttelyn tuotantoa ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Sotavahinkosäätiö.

Näyttelyä suositellaan nuorille ja aikuisille. Alle 10-vuotiaat voivat vierailla näyttelyssä aikuisen kanssa tämän harkinnan mukaan.

Tiedot

Alkaa:
19.05.2019Klo:10.00
Loppuu:
elokuu 31Klo:17.00
Hinta:
4€ - 17€
Tapahtumaluokat:
, , , , , , , ,
Esteettömyys
Esteetön
Tapahtuman sivu
https://www.museomilitaria.fi/menetysjamuisto/
Yleisö
yritykset, aikuiset, harrastajat, yrittäjät, opiskelijat, vanhukset, nuoret, järjestöt

Järjestäjä

Museo Militaria

Tapahtumapaikka

Museo Militaria, Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna
Vanhankaupunginkatu 19
Hämeenlinna, 13100