
Laskujen maksaminen
Voit maksaa laskun monella eri tavalla, esimerkiksi internetissä verkkopankkitunnuksilla, pankkisiirtolomakkeella tai käteisellä rahalla.
Miten hankit pankkitilin
Voit saada pankkitilin vain, jos sinulla on passi, ulkomaalainen henkilökortti tai muu virallinen henkilöllisyystodistus. Pankilla on omat sääntönsä sille, minkälaisen todistuksen se hyväksyy. Jos pankki ei hyväksy todistustasi, et voi saada pankkitiliä. Silloin sinun täytyy maksaa laskut toistaiseksi käteisellä.
Jos olet pakolaisten vastaanoton asiakas, voit pyydä työntekijää varaamaan tulkin ja ajan pankkiin. Kysy lisää pakolaisten vastaanotosta Kastellissa.
Suomessa ja Hämeenlinnassa on useita pankkeja, joista voit saada pankkitilin.
Miten hankit verkkopankkitunnukset?
Verkkopankki on Suomessa halvin tapa maksaa laskuja pankkitililtä.
Voit saada verkkopankkitunnukset vain, jos pankki voi varmistaa henkilöllisyytesi luotettavasti. Siksi voit joutua odottamaan verkkopankkitunnuksia pitkään, jopa vuoden. Et valitettavasti voi tehdä mitään itse, että saisit tunnukset nopeammin.
Kuinka toimit, jos sinulla ei ole rahaa maksaa laskua?
Jos sinulla ei ole rahaa maksaa laskua, soita laskuttavan yrityksen asiakaspalveluun. Pyydä, että voit maksaa myöhemmin, jotta ehdit saada rahaa. Sovi yrityksen kanssa päivä, jolloin maksat laskun.
Jos et sovi asiasta yrityksen kanssa, lasku siirtyy perintätoimistoon. Perintätoimisto lisää laskuun oman palvelumaksunsa. Se voi olla useita kymmeniä euroja.
Hyvä muistaa
Jos haet toimeentulotukea, tarvitset maksukuitit, että olet maksanut laskusi. Jos maksat verkkopankissa tai pankkisiirtolomakkeella, maksu näkyy tiliotteessasi. Jos maksat laskun käteisellä rahalla, pyydä kuitti. Toimita lasku ja kuitti toimeentulohakemuksen mukana.
Neuvontaa ja ohjausta saat pakolaisten vastaannotosta tai maahanmuuttoinfosta Hämeenlinnan Kastellissa. Voit kysyä neuvoa myös Hämeenlinnan sosiaalipalveluilta.
Lähde: Takuusäätiö